BREXIT: HOE KUNT U UW BEDRIJF OPNIEUW TOEWIJZEN AAN NEDERLAND MET MINIMALE VERSTORING

Een locatie selecteren om uw bedrijf na de Brexit voort te zetten: van Londen tot de Gateway of Europe.

Een paar maanden geleden meldde Clingendael, het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen, dat veel Britse bedrijven besluiten hun activiteiten geheel of gedeeltelijk naar EU-lidstaten te verplaatsen om klanten vanuit de interne markt te blijven bedienen. De onzekerheid heeft organisaties ertoe aangezet om rond te kijken in afwachting van een no-deal Brexit, in een poging hun bedrijf te beschermen tegen mogelijke negatieve gevolgen in de nabije toekomst.

WAT MOET U DOEN TERWIJL BREXIT GEBEURT?

Natuurlijk is dit geen gemakkelijke, duidelijke en gemakkelijke vraag om te beantwoorden. Allereerst moet u inzicht hebben in de gevolgen voor uw bedrijf, of u nu een juridische entiteit aan het opzetten bent of misschien overweegt om uw activiteiten uit te breiden en kantoren en personeel naar een ander land te verhuizen. Inmiddels is Nederland een interessante bestemming gebleken en worden in de media zo’n 140 organisaties genoemd die een of andere vorm van activiteiten in Nederland zijn gestart. Dit aantal groeit begin 2020 nog steeds. Onder meer de meeste bedrijven komen uit de financiële, media- en farmaceutische sector [Bron: Nederlandse buitenlandse investeringsmaatschappij NFIA].

Volgens de Financial Times zijn de centrale ligging en het ondernemersklimaat de grootste aantrekkingskrachtfactoren van Nederland. Het land heeft een uitstekend logistiek netwerk, lage belastingtarieven en weinig bureaucratie vergeleken met andere EU-lidstaten.

Zodra u heeft besloten om zich in Nederland te vestigen, moet u de nodige stappen ondernemen en uw prioriteiten bepalen, zoals het bepalen van de juridische structuur van uw bedrijf. Het kan zijn dat u al hulp heeft gekregen van autoriteiten, adviesbureaus of advocaten. Voor de inschrijving van uw bedrijf dient u zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Bedenk dat Britse onderdanen niet langer vrij zijn om in de EU-lidstaten te werken. Afhankelijk van nieuwe overeenkomsten tussen het VK en de EU zullen Britse werkgevers beperkingen worden opgelegd om in de EU te werken. Dit betekent dat visa en werkvergunningen nodig zijn en landen eisen kunnen stellen aan bijvoorbeeld het opleidingsniveau van migranten of de hoogte van het salaris.

Je bevindt je ongetwijfeld op nieuw terrein, maar het is misschien goed om te weten dat de Nederlandse arbeidsverhoudingen juist heel goed georganiseerd zijn. Het kan heel goed zijn dat uw bedrijf valt onder een CAO, waarin de arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd. CAO’s omvatten loonparagrafen, waarin specifieke salaristabellen zijn opgenomen en een paragraaf over werktijden (roosters, vakantiedagen en bijzonder verlof), naast een groot aantal andere onderwerpen. Meestal gaat het hierbij om regelingen rond overuren en andere toeslagen, proef- en opzegtermijnen, pensioenen, inzetbaarheid, verzuim en arbeidsomstandigheden. Zie ook: https://business.gov.nl/regulation/cao/ Een belangrijke stap is om uit te zoeken of een CAO van toepassing is op uw bedrijfstak. Veel brancheorganisaties publiceren de voor hun sector relevante CAO op hun website. Indien er geen CAO bestaat, worden de arbeidsvoorwaarden vastgelegd in de individuele arbeidsovereenkomst. In dat stadium wilt u waarschijnlijk overleggen met een Nederlandse arbeidsrechtadvocaat. Als er een CAO is, is de arbeidsovereenkomst een uiting van steun voor de bepalingen in de CAO. In de individuele arbeidsovereenkomst moet u vermelden of er een CAO van toepassing is. Als de CAO en een arbeidsovereenkomst met elkaar in strijd zijn, prevaleert de CAO.

Ofcounsel kan u altijd snel een basisinzicht geven in de manier waarop de Nederlandse arbeidsverhoudingen en werk zijn gestructureerd. Als vertrouwde partner luisteren wij graag naar uw wensen en geven wij advies over diverse thema’s. Aan de ene kant bieden we kosteneffectieve HR-oplossingen zoals ‘best practice’ HR-beleid en -procedures die relevant zijn voor uw situatie. Wij stellen arbeidsovereenkomsten of personeelshandboeken op. In andere gevallen regelen wij een bedrijfssecretariaat, corporate housekeeping of adviseren wij over ondernemingsrechtelijke vraagstukken of regelgeving die uw bedrijfstak betreft.

Hans Moltmaker is advocaat arbeidsrecht en lid van de Brits-Nederlandse Kamer van Koophandel.

Ed van Dijken is een HR-professional met ervaring in wonen en werken in zowel Groot-Brittannië als Nederland.

in Geen categorie door

en|nl